HVG aan de slag met Gruuthusehandschrift

10Mei13

wildeman

In Brugge loopt momenteel de boeiende expo ‘Liefde en devotie’ rond het Gruuthusehandschrift, een verzamelhandschrift dat rond 1400 werd samengesteld en gedichten, gebeden en liederen bundelt. Het bevat pareltjes uit de Middelnederlandse literatuur, waaronder het gekende ‘Egidiuslied’.
Speciaal voor deze tentoonstelling werd een uitgebreid randprogramma uitgewerkt.
In het kader van dit randprogramma werkte Het Venijnig Gebroed aan een reeks poëtische dialogen, gebaseerd op een fragment uit het Gruuthusehandschrift.
Het fragment Van eenen jonghelinghe ende van eenen ermite (GH III.15) bevat een dialoog tussen een kluizenaar die even buiten Brugge leeft, en een jongeman die buiten de stad wandelt. De jongeman houdt er een losbandige levensstijl op na. Hij is wakker geworden met een kater en hoopt dat een wandeling in de buitenlucht hem goed zal doen. In het bos ontmoet hij de kluizenaar, die hem stapsgewijs probeert te overtuigen van de noodzaak om het roer om te gooien. De jongeman komt tot inzicht dat hij aan alle hoofdzonden schuldig is, maar hoe het met hem afloopt blijft verborgen want het fragment is onvoltooid gebleven.
Naast een eigentijdse versie van deze middeleeuwse tekst maakten de leden van Het Venijnig Gebroed ook een reeks nieuwe filmbeelden gelinkt aan hun gedichten en de passage uit het handschrift. Het geheel wordt getoond op een video poetry performance, die zal plaatshebben in café De Nocture, Wollestraat 29 in Brugge op 7 juni om 20 uur.

Advertenties


No Responses Yet to “HVG aan de slag met Gruuthusehandschrift”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: