Circuit bending of de aard van poëzie

18Feb09

Wikipedia definieert circuit bending als “een vorm van elektronische muziek of een extended techniek met elektronica, waarbij men via interne feedback geluid opwekt of moduleert. De geluidstechnicus of muzikant soldeert in elektrische circuits extra verbindingen waardoor er gewenste onverwachte geluiden ontstaan.”

Het onderstaande filmpje van de muzikant Dijf Sanders illustreert het principe ervan aan de hand van een furby.

Poëzie is uiteraard geen printplaat, waarop de circuits “duidelijk” uitgelijnd zijn, maar we kunnen niet onderkennen dat er verschillende procédés toegepast worden: metaforen, metonymen,  assonanties, alliteraties, anakoloet, synesthesie …  (om maar enkele van de meest voor de hand liggende op te noemen) vormen het koperen net waarlangs de elektriciteit zijn weg vindt in het gedicht.

Deze procédés worden door dichters al generaties lang aan het knetteren gebracht. Van zodra een procédé vastgesteld en gedefinieerd wordt breekt de speellust uit en worden de bouwstenen in alle mogelijke hoeken verschoven en verbogen. Daar gaat m’n aandacht nu dan ook niet naar uit, maar eerder naar m’n hoogstpersoonlijke stokpaardje, de beelden die in het gedicht het spel van de verbeelding met elkaar aangaan. En in het verlengde daarvan, de overige zintuiglijke indrukken, die maar al te vaak door het gebruik van beelden hun vorm vinden in de taal (weliswaar ook via een aantal van de hogergenoemde technieken.)

Invloeden vanuit de context (een nieuwsbericht op de radio, een televisiefeuilleton, een geluistervinkt gesprek op het perron …) leveren het vaak op, dat gewenste onverwachte geluid, waarbij het dichterbij brengen van soms ver uit elkaar liggende zaken een geheel nieuwe ervaring creëert. Denk bijvoorbeeld aan het bricoleren waar de poststructuralist Jacques Derrida graag naar verwees. Combineren, dus. Nieuwe gewenste onverwachte combinaties, die het gemis (of het verlangen naar voortduring van het nieuwe) wat kleiner maken.

Circuit bending is ook het inbrengen van extra verbindingen. Literatuur snijdt over de eeuwen heen dezelfde onderwerpen aan, maar plaatst ze binnen de heersende culturele context, een anderssoortig licht, waardoor ze getransformeerd en hernieuwd worden.

Nu onze wereld en geschiedenis door de communicatiemedia en het steeds verder strekkende netwerk van het internet compacter wordt, ontstaat haast als vanzelf een mix-cultuur, waarbij verschillende tijdperken, onderwerpen, registers, etc. zo dicht bij elkaar komen te liggen dat het knetteren van de printplaat voor dat nieuwe élan zorgt dat ons tijdperk kenmerkt. De generatie Mix.

Circuit bending en poëzie, dat is bijvoorbeeld flarf, waarbij zoekresultaten van het internet gecombineerd worden tot een tekst, maar dat is bijvoorbeeld ook het gebruik van google, wikipedia, flickr en de vele hyperlinks van het internet om van beeld a tot beeld b te komen. Ze vormen de extra verbindingen die de dichter vandaag inlast om tot dat gewenste onverwachte geluid te komen.

Circuit bending is een relatief jong verschijnsel in de electronische muziek, en is als uitdrukking van het menselijk verlangen naar voortduring van het nieuwe een prachtvoorbeeld. Als we nu onze wereld en al de informatie die daarin met de dag toeneemt als een printplaat kunnen visualiseren, dan wordt het machtig interessant.

Ahoy. Knetteren maar.

Advertenties


4 Responses to “Circuit bending of de aard van poëzie”

  1. Nice… Een kraakdoos maken van een Furby en dan zeggen dat het zoiets als flarf is. Voor de flarfdozen die niet weten wat een kraakdoos is:

  2. My pleasure. De furby kraakt nogal, maar maakte desalniettemin een lekker toontje.

  3. Embedden werkt blijkbaar niet als je een reply post…

    Ik bedoelde deze link:

    Knettert er op los!

  4. Doet me denken aan de theremin:

    of


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: